SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Om klubben

Historik

HK Aranäs bildades 1947 av Rune Bergbom, Bengt Landin, Lars Olmarker, Per-Erik Persson och Rolf Sävman (Svensson) på Kungsbackas kommunala mellanskola. De var intresserade av handboll. Killarna spelade i föreningen IF Rigor men kände att de ville satsa på något eget och startade föreningen i februari 1947.

 

Premiärmatchen spelades mot föreningen IK Nord från Göteborg, domare vid tillfället var Elon Josefsson som var aktiv i föreningen ända fram till sin bortgång 2019.

 

Namnet bestämdes till Aranäs vilket enligt flera källor är det ursprungliga namnet på Kungsbacka.

 

Säsongen 2009-2010 blev vårt Seniorlag på herrsidan klara för högsta serien i handboll.
Säsongen 2022-2023 blev vårt Seniorlag på damsidan klara för högsta serien i handboll.

 

HK Aranäs är en Bredd- och Elitförening med:

1 600 medlemmar

900 aktiva spelare mellan 7-18 år

94 lag i seriespel varav 54 är ungdomslag

Sveriges näst största handbollsförening

Kungsbackas största idrottsförening

Årets idrottsförening i Halland 2007

55 % tjejer och 45 % killar

200 ideella ledare

 

HK Aranäs ungdomspolicy

 

Mål

Ungdomssektionens mål är att ha en god ungdomsverksamhet, såväl sportsligt som socialt.

Alla som vill spela handboll är välkomna till HK Aranäs, utan krav på prestation.

 

HK Aranäs mål är att skapa en bred bas för rekrytering av egna spelare till respektive A-lag, samt rekrytering av framtida ledare och domare.

 

Strategi

Som många som möjligt skall beredas plats att träna och spela.

HK Aranäs satsar enbart på breddhandboll till och med 14 års ålder. Alltså ingen toppning under några omständigheter.

 

HK Aranäs skall bedriva sin verksamhet efter realistiska ekonomiska förutsättningar.

HK Aranäs skall erbjuda träning med hög kvalitet, av välutbildade tränare och ledare.

HK Aranäs vill ha ett engagerat samarbete med föräldrar (föräldrarepresentanter, föräldraföreningar, etc.).

 

HK Aranäs skall verka för att alla spelande medlemmar prövar på att spela på samtliga positioner på planen. Detta är viktigt för den framtida individuella utvecklingen.

 

HK Aranäs vill verka för samarbete mellan träningsgrupperna på olika nivåer och i alla åldersklasser. Alla träningsgrupper skall kunna bedriva träning och match på lika villkor oavsett var i kommunen man befinner sig.

 

HK Aranäs vill verka för jämställdhet mellan könen. Alla ungdomar skall ha rätt till samma resurser oavsett kön(ledare, ekonomi, träningstider och material).

 

Till spelarna

I HK Aranäs arbetar vi hårt för att ge dig en bra idrottsutbildning. Alla som vill, skall i vår förening få möjlighet att träna upp sina färdigheter och känna sig välkommen.

 

Det du får uppleva hos oss är allt roligt som en lagidrott kan ge i form av kamratskap, laganda, stöd och uppmuntran i motgång och framgång.

 

HK Aranäs förväntar sig att du tycker det är roligt att lära dig handboll, är ambitiös och framförallt är stolt över och vill ställa upp för ditt lag och din klubb – HK Aranäs.

Till ledarna

I HK Aranäs är du vårt ansikte utåt. Det är ditt engagemang, kunnande och uppträdande som gör vår målsättning och våra ambitioner levande. Du är den viktigaste personen i vår organisation för att våra tjejer och killar skall tycka att handboll är roligt.

 

Vi vet att det är en svår och krävande uppgift att vara idrottsledare. Men vi vet också att det är fantastisk rolig och stimulerande uppgift. Vi stöttar dig mer än gärna med utbildning, kurser och ledarträffar.

 

Antagligen får du och dina ledarkollegor inte tillräckligt med beröm för den insats du gör. Men vi arbetar hårt för att du skall känna dig upp-skattad i vår organisation. HK Aranäs kansli är en viktig service-inrättning för dig som ledare och du skall känna att du när som helst kan kontakta för att få hjälp och stöttning.

 

HK Aranäs förväntar sig att du tycker det är roligt att lära ut handboll, är ambitiös och framförallt är stolt över och vill ställa upp för ditt lag och din klubb – HK Aranäs.

 

Till föräldrarna

I HK Aranäs vill vi att ungdomarna skall vara i centrum.

Det innebär att vår verksamhet skall präglas av god kvalitet, både innehållsmässigt och pedagogiskt. Vi försöker i största möjliga utsträckning utforma verksamheten så att alla ungdomar, som har ett handbollsintresse, skall trivas.

 

Det är intresset och engagemanget som är det viktiga - inte prestationerna! Och även om vi siktar på ungdoms-SM så är det viktigt för oss att ha kvar alla som vill spela handboll.

 

Handboll i HK Aranäs är inget avstjälpningsställe, vi ställer krav på dig som förälder. För att ditt barn skall trivas med handbollen, måste du visa dem ditt intresse.

 

Byt några ord med ledarna och andra föräldrar när du är där, klubbkänsla är en mycket uppskattad ingrediens i föreningslivet och det är inget som kommer av sig självt. Det gäller att visa intresse!

 

Vi har också gemensamma klubbaktiviteter (bl. a Aranäs Open och matchvärdskap) som vi vill att ni ställer upp på. Din arbetsinsats i samband med aktiviteterna är nödvändiga för att hålla nere medlemsavgifterna så att alla ungdomar skall ha chansen att spela handboll.

 

Ett av våra största arrangemang är Aranäs Open i maj varje år. Aranäs Open är en gräshandbollsturnering som spelas på gräsytorna nere vid Aranäs Sportcenter. Under speldagarna besöks spelfältet av ca 20000 besökare som hejar på sitt lag i både vått och torrt, en riktig folkfest som inte kan beskrivas utan måste upplevas!

 

Senaste åren är det ca 300 st lag i turneringen som varar i 2 dagar. Matcherna spelas på ca 45 planer. I anslutning till planerna finns ”torget” där det finns serveringar, sportshop och mat i alla dess former. Ca 400 personer jobbar under dagarna för att allt skall fungera. Och det behövs ca 90 domare för att turneringen skall kunna genomföras.

Mer information om Aranäs Open finns på www.aranasopen.se 

 
Huvudpartners
Partners